Spar strøm med enkle Enøk-tiltak i boligen

Energiøkonomisering eller enøk dreier som om hvordan man kan bruke energi på en mer effektiv og økonomisk måte. Enøk-tiltak trenger nødvendigvis ikke å kreve en stor investering fra deg eller gå ut over komforten i hjemmet. Ved å rette fokuset mot oppvarming, belysning og varmtvann kan man finne både små og store tiltak som kan utføres.

Lønnsomme Enøk-tiltak

Her er en liste over enkle og smarte tiltak som du kan gjøre i dag for å spare strøm:

1. Sjekke tettelister

Gamle tettelister rundt vinduer og dører kan føre til trekk og store varmetap om vinteren. En enkel sjekk er å føre et stearinlys eller lighter langs listene. Hvis flammen blafrer eller trekkes mot vinduet bør listene skiftes. Er listen tørr, knudrete og helt flatklemt bør den også skiftes.

2. Monter sparedusj

Innkjøp av en sparedusj er et tiltak som ikke koster mye penger, men som kan spare deg for mye energi. Ifølge Enova kan en sparedusj redusere energiforbruket på tappevann med hele 50%. Et godt tips er å skru av vannet når du tar på sjampo og såpe. Ved å ikke la vannet renne når du ikke behøver det kan du spare flere liter med vann.

3. Bytt til LED-pærer

Levetiden til LED-pærer er lengre enn vanlig glødepærer og gir det samme lyset som vanlige lyspærer. De koster litt mer enn vanlige lyspærer, men på sikt vil du spare på både energiforbruket og antall lyspærer som må kjøpes.

4. Tidsur og nattsenk på panelovner

I dag finnes det tidsur og appstyring på de fleste panelovnene. Sett opp en styringsplan og nattsenk. Det er unødvendig å varme hele boligen på natta eller når du er på jobb.

5. Luft effektivt

Det er bedre å lufte godt og kort enn å la vinduet stå på gløtt over lengre tid. Dette forhindrer at gulv, vegger og tak blir nedkjølt. Så til neste gang du skal lufte huset, husk at det er best å sjokklufte. Ikke glem å skru av varmen før du lufter.

6. Fyll oppvaskmaskin og vaskemaskin helt

Ikke sett på maskinen før den er full. Da unngår du å kjøre flere runder med maskinen som igjen bruker mer strøm.

7. Skru av lys og senk varme i rom som ikke er i bruk

Dette er et enkelt Enøk-tiltak man kan spare penger på, men som blir for lite brukt. Unngå å sløse energi på å varme opp rom du ikke bruker.

8. Vedfyring om det lar seg gjøre

Har du peis og god plass i boden kan det være smart å kjøpe inn i store kvantum om sommeren. Da får du ved til en lavere pris. Om høsten/vinteren øker etterspørselen og prisen på ved. Vær smart og planlegg i forveien. Har du kjøpt inn for mye kan det selges videre.

9. Hold innetemperaturen på maks 22 C°

Størsteparten av energibruken i en bolig går til oppvarming. Det utgjøre ca. 50 til 70% av det årlige strømforbruket. For hver grad du øker stiger 5% av oppvarmingskostnadene dine. Derfor bør man helst ha en innetemperatur mellom 19-22 C°. Er man fortsatt litt kaldt kan man heller investere i et par gode tøfler og ekstra pledd enn å skru opp temperaturen.

Støtte fra Enova

Ønsker du å implementere større Enøk-tiltak er det mulig å søke om støtte fra Enova. De gir ut støtte til bl.a. etterisolering av bygningskroppen, utskifting til varmepumpe og installering av solceller. Dette vil kreve en større investering, men vil på lang sikt gi en lavere energiforbruk og bedre inneklima i boligen. Vi har god oversikt over støtteordninger fra både Enova og Oslo kommune. Trenger du rådgivning til enten energitiltak eller søknadsprosessen kan vi bistå med vår kompetanse. Les mer her.